BÖLÜM BAŞKANININ MESAJI

Sevgili Öğrenciler,

Bilgisayar mühendisliğinin temel konuları olan yazılım ve donanım teknolojileri hayatımızın her alanında rol olan önemli bir faktör haline gelmiştir. Özellikle günümüzde çok hızlı işlem kapasitesine sahip nano-bilgisayarlar, yapay zekâ temelli bilgisayarlar, kuantum bilgisayarlar ve biyo-bilgisayarlar gibi yüksek donanım teknolojisinin gelişiminin hızlanmasıyla; bilgisayar ağları, insansız kara ve hava araçları, insansı robotlar, Endüstri 4.0’a uyumlu gelişmiş fabrika otomasyonları, dijital dönüşüm, yapay zekalı web ve mobil uygulamalar gibi birçok alanda yazılımlar kullanılmaktadır (Bazılarıyla ilgili birtakım kitapları masamın üzerinde de görmektesiniz). Donanımın gelişimine paralel olarak yazılım teknolojileri de sürekli gelişmektedir. Bölümümüz bir kısmını saydığımız alanlarda ağırlıklı olarak yazılım ve buna ilişkin belirli bir düzeyde donanım bilgisine sahip geleceğin Bilgisayar Mühendislerini yetiştirmek üzere program yürütmektedir. Bu amaca yönelik hocalarımızın danışmanlıklarında öğrenci topluluklarımız da bulunmaktadır ve ulusal uluslararası yarışmalara girmektedirler. Onların bazı çalışmaları: değişik amaçlara yönelik yapay zekâ yazılımları, insansız hava aracı, otonom araç, model uydu…

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü günümüz problemlerini analiz edebilen, sorunları tespit edebilen ve sorunlara çözüm getirebilen bilgisayar mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla lisans eğitimi süresinde proje ağırlıklı olarak eğitim verme amaçlanarak öğrencilerin problemlerle başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, öğretim programında yer alan veri tabanı yönetim sistemleri, programlama dilleri, mikroişlemciler, yapay zeka, web/mobil programlama, veri iletişimi ve bilgisayar ağları, proje tasarımı, yazılım mühendisliği ve yazılım proje yönetimi vb. dersleri
alacaktır.
Öğrencilerimiz ayrıca, programlama, donanım altyapısı, bilgisayar ağları gibi temel konular yanında siber güvenlik, yapay zekâ, bulut bilişim, mobil bilişim, büyük veri, otonom sistemler, ERP, dijital dönüşüm ve otomasyon gibi güncel alanlarda hem teorik hem de uygulamalı derslerle analitik düşünebilen, günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek altyapı ile mezun olacaklardır. Laboratuvar uygulamaları, ders içi projeler, topluluk faaliyetleri ve staj ile birlikte aktif iş hayatına hazır bir birey olacaksınız. Böylece,
Yapay Zeka Uzmanı,

Görüntü İşleme Uzmanı,
Gömülü Sistem Programcısı,
Veri Tabanı Uzmanı,
Bilgi Güvenliği Uzmanı,
Uygulama Programcısı,
Web Tasarımcısı,
Web/Mobil Programcısı,
Ağ Uzmanı,
Bulut Yazılım ve Ağ Mühendisi,
Sistem Analizcisi,
Yazılım Geliştiricisi,
Proje yöneticisi
gibi unvanlar alarak sektörde veya serbest olarak
çalışabileceksiniz.
Bölümümüze başladığınız andan itibaren eğitim hayatınız boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bir eğitim almanız ve mesleğinizle ilgili hayallerinizi gerçekleştirmeniz için her zaman yanınızda olacağız.
Başarı dolu bir üniversite hayatı diliyorum.

Prof. Dr. Yusuf ALTUN

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı